ד"ר אליהו אדר
 
מומחה לאורתופדיה ומנתח
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

הנחיות לאחר טיפולים כירורגיים

 
 
 
23.08.2019
 
6 דקות קריאה
 
 
 
 
הישארו מעודכנים
 
 
 
 
 
הסבר למטופל לקראת ניתוח ארטרוסקופי של הכתף

במהלך הניתוח הכתף נסקרה דרך פתחים קטנים. בביקורת הראשונה הרופא יסביר לך שנית את הממצאים בניתוח ואת הפעולות שבוצעו, וכן ידון אתך על המשך תהליך השיקום.
טיפול תרופתי:
טיפול אנטיביוטי – אינו נדרש, אלא אם ניתנה הנחיה שונה.
טיפול אנטי דלקתי לא סטרואידאלי: אינו ניתן באופן שגרתי, אלא בהוראת המנתח.
טיפול בכאב: כאב יכול להופיע אחרי הניתוח ברמה משתנה מאדם לאדם. כל כדור נגד כאב, המוכר לך, ניתן לשימוש. רצוי להשתמש בתרופות פשוטות (אקמול, אלגוליזין או אופטלגין). יש להשתמש בתכשיר לפי הצורך אך לא מעבר למינון המומלץ על ידי היצרן.
תחבושת: ניתן להוריד את התחבושת (אם הדבר לא נאסר במפורש) לצורך רחצה, ניתן לשטוף את הכתף, בלי התחבושת, במקלחת (לא באמבט), לאחר מכן לייבש עם מגבת נקיה, לחטא את המקום עם פולידין, ולכסות את הפצע עם פד סטרילי. ביקורת נוספת של הפצעים תיעשה בקופת החולים אחרי 2-3 ימים. מועד הביקורת במרפאתנו ומועד הוצאת התפרים, מצויין במכתב השחרור.
תפקוד ראשוני: אין לאמץ את הכתף המנותחת, ויש להקפיד על שימוש במיתלה. יחד עם זאת, יש להפעיל את הצוואר, השכמות והמרפק בתרגילים שהוסברו לך לפני שחרורך מהמחלקה. המנעות מהפעלה מקשה על תהליך השיקום ומעוררת כאב שרירי. רצוי לבצע פעילות זו לפחות 3 פעמים ביום, בסדרה של 12. ההפעלה של הכתף עצמה רק בפיקוח פיסיוטרפיסט ובהתאם לדף הנחיות מצורף.
הפרשה מפצעי הניתוח: במהלך הימים הראשונים תתכן הפרשת נוזל דמי מפצע הניתוח. במידה וההפרשה נמשכת מעבר ל- 3 ימים יש לידע את הרופא המטפל.
נפיחות: יש לצפות לנפיחות ברמות שונות, למשך 4-6 שבועות.
החלמת חתכי הניתוח: החתכים החיצוניים קטנים אך עמוקים. החתך החיצוני מגליד מהר אך החתך הפנימי מגליד משך מספר שבועות. במהלך הריפוי אזור החתכים יכול לעורר כאב. אין בכאב זה כדי למנוע פעילות שגרתית (למעט הנחיות חריגות לניתוחים ספציפיים שבוצעו תוך כדי הארתרוסקופיה).
תופעות חריגות: חום מעל 38.5 מעלות, קשיי נשימה, כאב חריג, נפיחות חריגה וכואבת, אודם או חום מקומי, נפיחות של הזרוע, תופעות שלא תודרכת לגביהן – כל אלה מחייבים פנייה מיידית לבדיקת רופא (כל רופא זמין, ועדיף הרופא המנתח)
פיסיותרפיה: יש להביא למכון הפיסיותרפי את סיכום המחלה בהקדם. המכון יקבע את מועדי הטיפול ואת אופי השיקום בהתאם לסוג הניתוח, ובהתאם להנחיותינו.
חזרה לפעילות: הנחיות לפעילות נבנות בהדרגה בהתאם להתקדמות. בכל ביקורת ינתנו ההנחיות המתאימות. שים לב לפרק ההוראות המופיע בסוף מכתב השחרור, ובסוף מכתב סיכום של כל מפגש.
 
 

H2 - כדאי למספר ולסכם בנקודות לשם סריקות

 
הסבר למטופל לקראת ניתוח אנדוסקופי של מנהרת כף היד

הניתוח מיועד לשחרר לחץ על עצב העובר במנהרת שורש כף היד. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית תוך שימוש בחוסם עורקים (= אי נוחות קלה למספר דקות).
במהלך הניתוח התעלה משוחררת על ידי חיתוך רצועה כפית דרך פתח כירורגי קטן.
סיבוכים אפשריים: באופן עקרוני מדובר בניתוח בטוח, יחד עם זאת יתכנו סיבוכים ועליך לדעת עליהם לפני הסכמתך לפעולה.
א. סיבוכי הרדמה – תתכן רגישות יתר לחומרי ההרדמה, במידה וידוע לך על רגישות זו עליך לידע את הצוות הרפואי.
ב. מעבר לשיטה כירורגית פתוחה שכיחות כ 5%. מדובר בשינוי אופי הפעולה בשל בעיה אנטומית של כף היד, המעבר מבוצע בו במקום ולמעשה שולל ממך את יתרונות הניתוח האנדוסקופי.
ג. פגיעה בגידים, כלי דם, עצבים גדולים. סיבוכים אלה מתוארים בספרות.
בנסיוני מאז 1993 לא היה אף מקרה של סיבוך זה.
ד. RSD השכיחות הינה 3/1000 מקרים. מדובר בתופעה נדירה ביותר של תגובת הגוף לכאב. השכיחות של תופעה זו בשיטה האנדוסקופית נמוכה משמעותית משכיחותה בשיטה הפתוחה.
ה. זיהום – נדיר, על פי רוב שטחי וניתן לטיפול על ידי אנטיביוטיקה ורחצה מקומית.
ו. הגבלה בתנועות גידים, הסיבוך אינו שכיח ומדובר על רגישות מקומית או בצקת מקומית, ניתן להקלה בטיפול תרופתי NSAIDS וטיפול פיסיותרפי.
ז. החמרה בתלונות, נדיר ביותר!! במקרה זה יש צורך בבדיקה חוזרת של EMG, במידה וקיימת החמרה זה מחייב ניתוח חוזר.
ח. היעדר הטבה בתלונות. למעשה לא מדובר בסיבוך של הניתוח אלא בהיעדר יכולת העצב להתאושש מהנזק הקיים. במקרים נדירים מדובר בשחרור לא מספיק של התעלה, הדבר יוכח על ידי בדיקת |EMG.

לאחר הניתוח ינתן הסבר ראשוני. בביקורת הראשונה יוסבר שנית לגבי הממצאים בניתוח, הפעולות שבוצעו, ולגבי המשך תהליך השיקום.
טיפול תרופתי:
טיפול אנטיביוטי – אינו נדרש, אלא אם ניתנה הנחיה שונה.
טיפול אנטי דלקתי לא סטרואידאלי: אינו ניתן באופן שגרתי, אלא בהוראת המנתח.
טיפול בכאב: כאב יכול להופיע אחרי הניתוח ברמה משתנה מאדם לאדם. כל כדור נגד כאב, המוכר לך, ניתן לשימוש. רצוי להשתמש בתרופות פשוטות (אקמול או אופטלגין). יש להשתמש בתכשיר לפי הצורך אך לא מעבר למינון המומלץ על ידי היצרן. חשוב לזכור, בד"כ שימוש ביד מפחית את רמת הכאבים.
תחבושת: ניתן להוריד את התחבושת לאחר 24 שעות (אם הדבר לא נאסר במפורש) לצורך רחצה, ניתן לשטוף את היד, בלי התחבושת, במקלחת (לא באמבט), לאחר מכן לייבש עם מגבת נקיה, לחטא את המקום עם פולידין, ולכסות את הפצע עם פד סטרילי. לאחר החבישה יש לעטוף את היד בחבישה אלסטית לא הדוקה. ביקורת נוספת של הפצעים תיעשה בקופת החולים אחרי 2-3 ימים. מועד הביקורת במרפאתנו ומועד הוצאת התפרים, מצויין במכתב השחרור.
תפקוד ראשוני: ניתן להפעיל את היד, ורצוי לעשות זאת ללא מאמצים חריגים. במקביל יש להפעיל את הצוואר, השכמות והמרפק בתרגילים פשוטים המונעים התכווצות שרירים, ומשפרים את ההרגשה הכללית. המנעות מהפעלה מקשה על תהליך השיקום ומעוררת כאב שרירי. רצוי לבצע פעילות זו לפחות 3 פעמים ביום, בסדרה של 12 חזרות.
הפרשה מפצעי הניתוח: במהלך הימים הראשונים תתכן הפרשה קלה של נוזל דמי מפצע הניתוח. במידה וההפרשה נמשכת מעבר ל- 24 שעות יש לידע את הרופא המטפל.
נפיחות ושטף דם תת עורי: יש לצפות לנפיחות ושיטפי דם תת עוריים ברמות שונות, למשך מספר ימים.
החלמת חתכי הניתוח: החתךהחיצוני קטן אך עמוק. החתך החיצוני מגליד מהר אך החתך הפנימי מגליד משך מספר שבועות. במהלך הריפוי אזור החתך יכול לעורר כאב. אין בכאב זה כדי למנוע פעילות שגרתית.
תופעות חריגות: חום מעל 38.5 מעלות, כאב חריג, נפיחות חריגה וכואבת, אודם או חום מקומי, נפיחות של הזרוע, תופעות שלא תודרכת לגביהן – כל אלה מחייבים פנייה מיידית לבדיקת רופא (כל רופא זמין, ועדיף הרופא המנתח)
פיסיותרפיה: על פי רוב אין צורך בטיפול פיסיותרפי. במקרים של קושי שיקומי ההוראות לפיסיותרפיה ניתנות על בסיס פרטני.
חזרה לפעילות: הינה אישית לפי היכולת והסיבולת. לגבי הפעולה האנדוסקופית, הסטטיסטיקה הינה כ 14 יום לפעילות מאומצת. תחושת הכאב המקומי נמשכת לאורך זמן, אך הופעת כאב בעת פעילות אינה מזיקה לתהליך הריפוי.

באיחולי החלמה שלמה ומהירה !!


 
 
 
 

H2 - כדאי למספר ולסכם בנקודות לשם סריקות

 
טקסהסבר למטופל לפני ניתוח ארטרוסקופי של הברך

במהלך הניתוח הברך נסקרת דרך פתחים קטנים. בביקורת הראשונה הרופא יסביר לך שנית את הממצאים בניתוח ואת הפעולות שבוצעו, וכן ידון אתך על המשך תהליך השיקום.
טיפול תרופתי:
טיפול אנטיביוטי – אינו נדרש, אלא אם ניתנה הנחיה שונה.
טיפול אנטי דלקתי לא סטרואידאלי: אינו ניתן באופן שגרתי, אלא בהוראת המנתח.
טיפול בכאב: כאב יכול להופיע אחרי הניתוח ברמה משתנה מאדם לאדם. כל כדור נגד כאב, המוכר לך, ניתן לשימוש. רצוי להשתמש בתרופות פשוטות (אקמול, אלגוליזין או אופטלגין). יש להשתמש בתכשיר לפי הצורך אך לא מעבר למינון המומלץ על ידי היצרן. חשוב לזכור, בד"כ שימוש בברך מפחית את רמת הכאבים.
תחבושת: ניתן להוריד את התחבושת לאחר 24 שעות (אם הדבר לא נאסר במפורש) לצורך רחצה, ניתן לשטוף את הברך, בלי התחבושת, במקלחת (לא באמבט), לאחר מכן לייבש עם מגבת נקיה, לחטא את המקום עם פולידין, ולכסות את הפצע עם פד סטרילי. לאחר החבישה יש לעטוף את הברך בחבישה אלסטית לא הדוקה. ביקורת פצע ראשונה תיעשה בקופת החולים אחרי 2-3 ימים. מועד הביקורת במרפאתנו ומועד הוצאת התפרים, מצויין במכתב השחרור.
תפקוד ראשוני: אין חובה להשתמש בקביים. במידה ואתה משתמש בהם, יש לשאוף להיפטר מהם בהקדם. יש להפעיל את הברך בתנועות כפיפה ויישור במידת האפשר, עד סף הכאב. המנעות מהפעלה מקשה על תהליך השיקום ומעוררת כאב שרירי. במידה והכאב מונע תנועה של הברך, יש לעבוד על השריר הקדמי של הירך על ידי כווצו כאשר הברך ישרה. רצוי לבצע פעילות זו לפחות 3 פעמים ביום, בסדרה של 12.
הפרשה מפצעי הניתוח: במהלך הימים הראשונים תתכן הפרשת נוזל דמי מפצע הניתוח. במידה וההפרשה נמשכת מעבר ל- 3 ימים יש לידע את הרופא המטפל.
נפיחות: יש לצפות לנפיחות ברמות שונות, למשך 4-6 שבועות.
החלמת חתכי הניתוח: החתכים החיצוניים קטנים אך עמוקים. החתך החיצוני מגליד מהר אך החתך הפנימי מגליד משך מספר שבועות. במהלך הריפוי אזור החתכים יכול לעורר כאב. אין בכאב זה כדי למנוע פעילות שגרתית.
תופעות חריגות: חום מעל 38.5 מעלות, כאב חריג, נפיחות חריגה וכואבת, אודם או חום מקומי, נפיחות של השוק או הירך, תופעות שלא תודרכת לגביהן – כל אלה מחייבים פנייה מיידית לבדיקת רופא (כל רופא זמין, ועדיף הרופא המנתח)
פיסיותרפיה: יש להביא למכון הפיסיותרפי את סיכום המחלה בהקדם. המכון יקבע את מועדי הטיפול ואת אופי השיקום בהתאם לסוג הניתוח.
חזרה לפעילות: יש לשאוף לחזרה לפעילות סדירה לא מאומצת , בהקדם. הכאב והנפיחות הינם המדד למידת העומס המותרת ( התגברות הנפיחות והכאב מעידים על עומס מוגזם). חזרה לפעילות מאומצת, ספורט ועבודה רק באישור הרופא המנתח.

סיבוכי ניתוח אפשריים יוסברו לך על ידי הרופא בעת הביקור הקדם ניתוחי במרפאה
ט טקסט טקסט טקסט